miercuri, 4 noiembrie 2009

Peste 750 de femei cad victime ale violentei domestice in fiecare luna


Aproape 34.000 de femei au fost victime ale violentei in familie in Romania in ultimii trei ani si opt luni, in medie, peste 750 de femei abuzate in fiecare luna, insa doar 200 dintre ele s-au adresat anul acesta centrelor sociale specializate.
Dintre cele aproape 34.000 de cazuri raportate in perioada perioada ianuarie 2004-septembrie 2007, 224 de femei agresate au decedat, potrivit directorului executiv al Fundatiei Sensiblu, Cristina Horia. "Un numar de 224 de femei au fost ucise de partener, 22 fiind minore, iar 202 adulte, cel mai frecvent fenomenul inregistrandu-se la femeile cu varsta intre 25 si 45 de ani", a spus Horia, in cadrul unei conferinte de presa. Totodata, ea a precizat ca 85% dintre victimele violentei in familie sunt femei.

Potrivit statisticilor, in primele trimestre ale lui 2007 au existat 4.463 de cazuri de violenta in familie, cu peste 50 de decese. "Numai in Bucuresti au avut loc, in acest an, cinci crime si o tentativa de omor, in scadere fata de anul trecut, cand au existat zece cazuri", a precizat Cristina Horia.

Reprezentanta Fundatiei Sensiblu a tinut sa precizeze ca printre cauzele care conduc la violenta in familie se numara toleranta crescuta fata de acest fenomen, care este perceput ca un lucru normal, iar victimele si agresorii nu stiu ca actele de violenta sunt considerate infractiuni si ca pot fi pedepsite. De asemenea, ea a explicat ca acest fenomen se transmite, copiii expusi la violenta devenind "urmatoarea generatie de victime si agresori".

La randul sau, reprezentanta Serviciului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii de la Directia Generala a Politiei Municipiului Bucuresti, Gratiela Vaduva, a explicat ca la baza majoritatii conflictelor care conduc la acte de violenta se afla "gelozia si alcoolul". "De la gelozie si alcool se nasc conflicte spontane, iar in cateva secunde se trece de la tipat la cutit", a spus reprezentantul autoritatilor, citat de Newsin. Vaduva a adaugat ca in acest an au fost pregatiti 80 de politisti in domeniul interventiei in cazurile de violenta in familie.

Potrivit presedintei Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei (ANFP), Mihaela Mostavi, exista propuneri ca ordinul de protectie a victimelor violentei domestice sa devina un instrument real, astfel incat aceasta sa ramana in casa iar agresorul sa plece, "nu cum se intampla in prezent, cand victima isi ia copilul si pleca din casa". In cazul unei situatii de violenta in familie, pentru ca agresorul sa fie pedepsit victima trebuie sa mearga la politie si sa depuna plangere penala. Pedeapsa in astfel de situatii poate fi o amenda de maxim 500 de lei sau inchisoarea.

Potrivit Mihaelei Mostavi, in prezent, la nivelul intregii tari exista 49 de adaposturi pentru victime si 37 de centre de consiliere si informare. In Bucuresti exista 3 centre de consiliere si 2 adaposturi, insa "in provincie este foarte greu", a declarat pentru FrontNews Cristina Horia. Centrele ofera gratuit consiliere sociala, psihologica, individuala si de grup, si juridica, facilitand contactarea unui avocat. Adaposturile ofera gazduire pe o perioada de 1-6 luni pentru femeie si copii ei.

Cele mai multe cazuri provin din mediul urban, pentru ca aici exista informare, a spus Cristina Horia. In plus, o femeie din mediul rural nu are la cine sa se duca sa raporteze respectivul act de violenta. Se poate vorbi si despre o problema de educatie si de perceptie asupra rolurilor maritale, femeile din mediul rural acceptand mai usor anumite roluri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu